برای اینکه ارتباطی خوب و ثمربخش با کسی برقرار کنیم، الزاما باید همه چیز را از دریچه ی چشم او ببینیم. برای شنیدن پیام واقعی فرد که در پس کلمات نهفته اس باید از قلب و چشم نیز مدد بگیریم و در حقیقت گوش دل به سخنان گوینده بسپاریم. در ادامه ی مطلب چهار مرحله را به شما معرفی می کنیم که با استفاده از آن می توانید به اصطلاح زیر زبان فرد دیگر را بکشید و از تمام قضایا با خبر شوید.

 

مرحله ی اول:

سوالات را باز مطرح کنید:

 

پرسشهای بسته کمترین اطلاعات را در اختیار شما می گذارد، یرا معمولا مردم به چنین پرسش هایی با جواب کوتاه آری یا خیر پاسخ می گویند و یا با ذکر کلمه ای حقیقتی را آشکار می کنند.

 

نمونه هایی از سوالات بسته:

-    جانور مورد علاقه شما چیست؟ سگ
-    آیا کار خود را دوست دارید؟ بله
-    آیا هیچ مشکلی داشتید؟ خیر

 

سوالات بسته فقط برای یافتن حقایق و جلوگیری از پرچانکی افراد مفید است، اما برای سر در آوردن از کل ماجرا ابدا مناسب نیست. بنابراین برای آگاه شدن از ل قضایا، باید سوالات خود را به صورت باز مطرح کنید. اینگونه سوالات ،گوینده را بر می انگیزد تا با پرداختن به شرح ماجرا اطلاعات کامل تری را در اختیارتان بگذارد.

 

نمونه هایی از سوالات باز:


-    درباره ی حیوانات مورد علاقه ات حرف بزن
-    کارت را از چه جهت دوست داری؟
-    با چه مسائلی رو به رو شدی؟

 

اگر چه با استفاده از کلمات پرسشی از قبیل " چه " ، " چطور" ، " چرا" در آغاز هر سوال موجد استدلال و توجیه و توضیح از سوی پاسخگوست اما باید توجه داشت که سوالات باز لزوما نباید با چنین کلماتی آغاز شود. برخلاف تصور بسیاری از مردم مطرح کردن سوالات باز به مهات بیشتری نیاز دارد.
برای اینکه این حقیقت به شما ثابت شود، سوالات بسته زیر را به صورت  باز بنویسد و سعی کنید از استفاده از کلمات چرا، چگونه، و جز اینها در مطرح کردن سوالات باز خودداری کنید. طرح سوالاتی از قبیل  " چرا این کار را داری؟ " موجب می شود که فرد دیگر موضع دفاعی اتخاذ کند و در نتیجه برای ارائه اطلاعات مورد نظر شما تمایلی نشان ندهد.

-    چه وقت این موضوع اتفاق افتاد؟
-    سفر شما موفقیت آمیز بود؟
-    آیا آن کاندیدا را دوست دارید؟
-    چرا این اتفاق افتاد؟

 

مرحله دوم:
تایید

وقتی کسی مشغول صحبت کردن است، با سر تان دادن، حرکات، تماس چشمی، حالات چهره و ذکر کلمات کوتاهی از قبیل " صحیح" ، " که اینطور " به او نشان دهید که با دقت به سخنانش گوش می کنید و به این ترتیب تشویقش کنید که به سخنان خود ادامه دهد.

 

مرحله سوم
استنباط

استنباط یا احساسات خود را از مطالبی که شنیده اید به طور خلاصه برای گوینده بیان کنید. این کار برای او فرصتی را فراهم می کند که هر گونه سو تفاهم و نقطه ابها را از بین ببرد. به علاوه به شما کمک می کند که حرف های بیشتری را از دهان گوینده بیرون بکشید.


مرحله چهارم
سکوت

پس از آنکه مطالب را به دقت شنیدید و استنباط خود را به گوینده منعکس کردید، با متانت و شکیبایی، چند لحظه مکث کنید و به این ترتیب به گوینده مجال دهید تا در مورد برداشت شما از سخنانش بیندیشید و جواب مناسبی تهیه کنید. اگر فکر می کنید که از مطالب دیگری باید سر در آورید مجددا از مرحله اول تا چهارم و یا دوم تا چهارم را از سر بگیرید. با رغایت موارد فوق می توانید نقطه نظر های خود را بر مبنای درک کامل نقطه نظر های گوینده ارائه کنید.